Vaniljrutor

Gör ni dessa kommer ni inte ångra er. Av vad jag vet så är det ingen som provat dessa som inte gillat dom. Många har frågat efter receptet på dessa, och ni ska få veta min hemlighet som gör de extra goda. Hemligheten är.... Tørsleffs vaniljsocker. Det känns mer koncentrerat än andra vaniljsocker. Jag tänkte ett tag övergå till det helt, men insåg att det ibland blir för starkt i vissa bakverk, men i detta recept blir det toppen! Det blir 42 rutor, perfekt att frysa och ta fram vid oväntat besök eller om man ska ha stort kalas.


Recept Vaniljrutor

Deg

500 g smör

10 dl vetemjöl

4 dl socker

4 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

Fyllning

4 ägg

3 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 liten burk (250 g) kesella 10%

5 dl creme fraiche 34%

Garnering

florsocker

Dra på ugnen 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen i en skål snabbt. Rör inte för mycket. Använd riktigt smör, det blir aldrig samma sak med margarin. Tryck ut hälften av degen i en plåt med kanter, precis som om det vore en pajform.

Blanda socker, vaniljsocker och ägg till fyllningen. Vispa lätt. Ha sedan i kesella och creme fraiche, jag är även noga här med att välja bra produkter för att lyckas med smaken. Det blir skillnad på att köpa en billigare variant. Vispa till en jämn smet. Häll fyllningen i plåten. Smula sedan resten av degen över fyllningen. Grädda 30 minuter.

Skär rutor, dela 6 gånger på kortsidan och 7 gånger på långsidan, då blir det 42 rutor. Pudra med florsocker före servering.

Gillar

Kommentarer