Tempererad choklad 1

Har du alltid bara smält chokladen och försökt dekorera och undrat varför det aldrig stelnar, här har du svaret. Tempererad choklad! Temperera choklad, varför gör man det? Jo för att det ska kunna stelna och bli glansigt i rumstemperatur. Den smälter också vid rätt temperatur när man äter den. Choklad kan anta sex olika former och den femteformen är den man vill komma åt genom att temperera chokladen. När chokladen tempereras så ändrar sig fettkristallerna i chokladen. Det är olika temperaturer beroende på vilken choklad det är. Se bilderna ovan.

Fyll en kastrull med lite vatten och ställ en bunke som är i rostfri ovanpå. Viktigt att inte få i något vatten, då förstörs allt.

Använd en termometer, jag har den här som har både alarm för när det kommit upp i temperatur och lätt tycker jag med sladden då den kan lätt hängas upp så här på fläkten med magneten. Termometern reagerar fort då den känner av värmen från det kokande vattnet under, så lätt att mäta när man lyfter bort bunken också.

För att kyla ner och samtidigt röra hela tiden! Så använde jag en större bunke med kallt vatten som jag ställde bunken i. Inte för mycket vatten så det råkar komma i något vatten. (Hann inte ta något kort under det här tyvärr då det går fort) Sedan ställde jag tillbaka bunken snabbt på kastrullen som fortfarande var lite varm och stod av plattan. Värm absolut inte för mycket då det förstörs då och kristallerna blir instabila igen. Sedan är det bara forma det som man vill göra med chokladen eller doppa saker i eller ringla. I morgon får ni se några olika förslag på vad man kan göra.

Gillar

Kommentarer