Ta fram egna recept: Unikt?

Hur gör man för att ta fram egna recept? Har du missat de tidigare inläggen så kan du läsa här om receptskolan, smakkompisar, det blir fel, grunddeg/smet.

Det som du inte får glömma är att undersöka hur unikt ditt recept är. Finns det massor av recept som är precis likadana? Vill du komma med något nytt och överraska på släktfikan? Då är det ju lite tråkigt om alla mostrar har precis samma recept. Fundera om du blivit bjuden på något liknande? Googla din idé finns det? Har andra gjort precis som dig? Då är det inte unikt, men det kanske blir godare än alla andra? Eller du kanske kan ändra någon eller några ingredienser i ditt recept?

Det finns så många olika typer av socker och sötningsmedel och många smaksättningsmöjligheter och många mjölsorter osv. Så fundera och fundera igen. Skulle det bli godare om du till exempel byter ut lite av mjölet mot havregryn? Traditionella bakverk som semlor, princesstårta eller andra klassiker kan ju bli väldigt häftiga och unika i en ny tappning som semmelwrapen eller Årets konditors variant att princesstaco. Även om smakerna är den samma. Det är ju en klassiker av en anledning då det är smaker som många tycker om. Tänk utanför boxen och ändra smak, form eller utförande så kommer ditt nya bakverk troligen bli mer unikt.

Vem har sagt att till exempel grädden i en semla bara ska smaka grädde? Eller varför ska bullen vara neutral? Fortsätt utmana bakvärlden med nya innovativa recept.

Lycka till!


Gillar

Kommentarer