Ta fram egna recept: Smakkompisar

Vill ni lära er ta fram egna recept för det ni gillar? En bra början är att bestämma vilka smaker som man vill arbeta med. Då när man bestämt sig för vilken eller vilka smaker som man vill börja med, så kan det vara bra att fundera på vilka smakkompisar som den råvaran har. Som till exempel så passar äpple väldigt bra med kanel, som många vet, dock kanske inte alla tänker på äpple och jordnötter eller äpple och pumpa. Där kan det vara svårare och hitta något på en gång och ibland får man fundera länge och skriva ner idéer och sen sudda och fundera igen. Om man tycker det är svårt att smaka sig till vilka smaker som passar bra ihop själv så kan man kika runt på nätet för inspiration, hur har andra gjort när de kombinerat smaker.

Bland det sjukaste jag sett var när de var Hela USA bakar eller något liknande och de skulle göra tårta eller paj, minns inte riktigt och det var en som gjorde ett riktigt flottigt bakverk, och svensk som jag är från landet lagom så tyckte jag det såg helt sjukt ut. Sen toppade hon med sjukt mycket bacon! Det kändes helt fel för mig, men det blev visst väldigt gott och omtyckt av juryn. Är väl så att smör och socker sällan blir äckligt, så rundas det av med lite salt bacon...aja smaken är olika ibland.

Till saken då, smakkompisar om det är svårt att veta eller man vill lära sig mer om olika smakkombinationer så kan jag rekommendera smakguiden.se. Där kan man skriva in vilken råvara som man tänkt använda sig utav och då få tips på vad som passar till den råvaran.

Utgå alltid från det som du själv tycker är gott, om du börjar med något som du inte gillar så är sannolikheten stor att andra inte heller kommer gilla det. Många tror att de gillar unika saker och att de till exempel tycker att mörkt bröd är godare, men i slutändan så köper de ett ljust bröd. För anledningen till att de tänker köpa ett mörkt bröd är oftast inte smaken, utan de hälsomedvetna tankarna som sätter in och säger att nu ska jag vara en duktig människa. Precis som alla nyårslöften och alla fullpackade gym i januari, ett bra försök, men till sist så är man ändå där med taco på fredagkvällen och godismys i soffan istället för att tillbringa tid på gymmet en fredagkväll.

Oj nu svävade jag visst iväg lite. Hur som helst, ställ dig frågor som vad vill jag ha? Vad tycker jag är gott? Vilken typ av konsistens gillar jag? Vilket bakverk vill jag baka?

Nästa gång blir det mer om vad som händer när det blir fel, missa inte det!

Gillar

Kommentarer