Ta fram egna recept: Grunddeg/smet

Hur gör man för att ta fram egna recept? Svaren får du här. Har du missat tidigare delar om receptskolan, smakkompisar och det blir fel så kan du klicka på länkarna för att ta dig dit.

Det är alltid enklare att utgå ifrån andra recept för att bilda en grundsmet. Exempelvis om du vill göra muffins så kanske du vet en eller två smeter som är väldigt bra som du tidigare använt dig utav.

Vad är det som är bra med den? Vad är mindre bra? Fundera över om du tycker den är lagom söt, för tjock eller för lös? Behöver du ändra måtten och kanske även gräddningstiden? Det är ju även smaken som ska ändras!

Det man får tänka på att till exempel 4 msk kakao är mer torr ingrediens än 1 tsk vaniljsocker till exempel. Då kanske smeten behöver lite mer torra varor som mjöl till exempel. Sedan om man byter en ändå relativt besk ingrediens, som kakao är mot en söt ingrediens, som vaniljsocker, så kan den nya smeten med vaniljsocker behöva tona ner det söta lite, kanske med hjälp av salt. Prova dig fram och gör halva satser när du provar dig fram till vilken grundsmet du ska utgå ifrån. Det är ju dumt att uppfinna hjulet helt på nytt om någon annan redan börjat på en bra smet. Lättast är nog i muffins exemplet att bestämma sig för hur många ägg som man vill arbeta med.

Om du ska göra ett nytt bröd recept, så kan du precis som med muffins kika på andra recept för att skapa en grunddeg först innan du bestämmer smaksättning. Det som du behöver utgå ifrån här är, hur mycket jäst eller surdeg eller vilket jäsningsmedel som du ska använda dig utav, som behövs i relation till hur mycket vätska du ska använda. Visa mjölsorter kräver mer vätska än andra och olika mycket bearbetning, då är det andra faktorer som du behöver ta hänsyn till.


Gillar

Kommentarer