Surdegsbröd med morot

Nu har jag äntligen vågat prova min egen surdeg. Här har ni resultatet! Jag är super nöjd och när jag tog brödet ur ugnen som bara knöt det sig en lyckoklump i magen och jag tänkte, det är det vackraste jag sett! Gott var det med. Jag körde i lite morötter så det skulle bli saftigt och det blev toppen. Jag vet att det finns massa teorier om hur man ska göra surdegsbröd, jag har gjort på mitt sätt. Här kan ni läsa om hur man startar en egen surdeg.

Recept Surdegsbröd med morot

3 dl vetesurdeg

3 dl vatten

4,5 dl vetemjöl special

1,5 dl durumvetemjöl

1 medelstor morot

1 msk salt

Riv moroten grovt. Blanda alla ingredienser i en skål, ha i saltet sist. Sen blandade jag det en stund.

Sedan hällde jag lite rapsolja i en glasform, går lika bra med en stor burk med lock. och hällde i degen som nu är ganska lös. Plastade sedan in formen och lät jäsa i lite varmare än rumstemperatur 25-30 grader i 3 timmar.

Sedan hällde jag försiktigt över degen utan att knåda den till en bakform som jag också smörjt med olja. Plastade den och lät den stå i kylen ca 15 timmar.

Tog sedan fram formen och lät den stå framme medans ugnen värmdes upp till 230 grader. Jag ställde en djup plåt med vatten längst ner i ugnen och gallret i nedre delen av ugnen. Vattnet får inte avdunsta helt så jag hade nog närmre 1 liter. När ugnen blivit varm ställde jag in brödet och öppnade ugnen minst var 5:e minut för att släppa ut vattenångan för att få den där hårda skorpan på brödet. Brödet ska gräddas ca 40 minuter.

Så himla fint! Nu är det bara att skälpa upp brödet ur formen och skära en skiva och ha på något riktigt gott pålägg. Lycka till!

Gillar

Kommentarer

Belliblonkan
Belliblonkan,
Gud så gott!! 😊
nouw.com/belliblonkan