Surdegsbröd

Tänkte bara slänga ihop ett helt vanligt surdegsbröd i min nya jäskorg. Den måste ju invigas. Detta är gjort enbart på vetesurdeg. Det blir 1 bröd.
Recept Surdegsbröd
3 dl vetesurdeg
1.5 dl vatten
2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl special
0,5 msk salt
Blanda surdeg och vatten i en köksassistenten. Tillsätt sedan mjölet och arbeta degen i maskin länge. Tillsätt salt sist. Olja en stor plastback. Lägg brödet i backen och stäng locket. Låt stå på varmplats ca 3 timmar.





Mjöla jäskorg och lyft försiktigt upp brödet ur plastbacken. Lägg det sedan i jäskorgen när det mjölats in. Jäs ytterligare minst 3 timmar på varm plats eller över natten i kylen.
När det jäst klart vänd försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 30-35 minuter. Ha en plåt med vatten i botten på ugnen. Öppna ugnen några gånger under gräddningen och släpp ut ångan, detta för att få en hård skorpa.



Klart!

