Starta vetesurdeg

Surdeg har ju blivit inne nu. De som finns att köpa i butiken tycker jag verkar lite sega, därför tänkte jag nu göra en egen att kunna baka med. Så jag börjar idag och så får vi helt enkelt se hur det går och jag ska hålla er uppdaterade. Hur gör man då? Jo det kan jag inte svara på helt, men så här har jag gjort så får vi se om det fungerar.

Recept Vetesurdegsstart

100 g russin

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl grahamsmjöl

2 dl vatten

1 tsk honung

Jag började med att kvällen innan lägga russinen i blöt i en skål.

Sedan dagen efter hällde jag av det vatten som var kvar i skålen. Hällde sedan alla ingredienser i en skål.

Blandar först med en sked och sedan tar sedan en stavmixer och mixar till en slät smet.

Hällde sedan upp smeten i en tättslutande burk.

​Sedan ska burken stå i 28-30 grader i 2-4 dagar och skakas 2 gånger per dag. Har inte hittat någon bra plats där det är tillräckligt varmt ännu. När den sedan bubblar, doftar syrligt och friskt så ska jag ha i följande.

2,5 dl vetemjöl

2,5 dl grahamsmjöl

2 dl vatten

Sedan ska den fortsätta stå varmt och skakas 2 gånger per dag. När den bubblar kan den användas och då förvaras i kyl. Då behövs den matas 1 gång i veckan med 0,5 dl vatten som är 45 grader varmt och 2 msk vetemjöl. Sedan när man ska baka med den behöver den stå framme 1 dygn innan bakning. Spara 1 dl ska man göra så man kan fortsätta kedjan när man bakat. Mycket och tänka på så vi får se hur det går, om jag följer alla råd som jag tagit till mig. Lycka till! Uppdatera mig gärna om hur det går för er med era surdegar här eller på instagram, tagga då #idasbakhörna och #vetesurdeg

Gillar

Kommentarer