Snickerstårta

Har tänkt länge på denna tårta, och nu blev det av att jag provade idén och det blev succé! Härligt saftiga chokladbottnar, en krispig jordnötsbotten i mitten och kolasmörkräm och några salta nötter på toppen. Den här måste ni prova!

Snickerstårta

Chokladbottnar (2 st)

1.5 dl kakao

2.75 dl vetemjöl

3 dl socker

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl olja

1.75 dl mjölk

1.75 dl kaffe (varmt)

Jordnötsbotten

1 dl sirap

0.5 burk jordnötssmör

0.5 dl socker

0.5 tsk vaniljsocker

4 dl rice crispies

Kolasmörkräm

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

0.5 dl vatten

3 äggvitor

lite citronsaft

200 g smör

ca 200 g dulce de leche

Dekoration

ca 50 g jordnötter

Chokladbottnar: Dra på ugnen 150 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Rör lätt samman ägg, olja och mjölk för hand. Blanda sedan med de torra ingredienserna. Häll sist i det varma kaffet och rör till en jämn smet. Klä springformar 22-24 cm med bakplåtspapper eller smöra och bröa dom, med till exempel kakao. Fördela smeten jämnt i båda formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Känn med sticka så den är torr, låt svalna helt.


Jordnötsbotten: Blanda alla ingredienser utom rice crispies i en kastrull. Värm tills alla ingredienser gått samman utan att koka. Kokar det så kommer det skära sig. Konsistensen ska också bli lite lösare. Rör sedan i rice crispies. Häll upp i en bakplåtsklädd form eller gör som jag, lägg ett bakplåtspapper på en bänk och använd en tårtring i samma storlek som till chokladbottnarna. vik sedan bakplåtspappret kring tårtringen. Ställ i kylen och låt svalna helt.

Kolasmörkräm: Vispa äggvitorna med lite citronsaft, några droppar bara. Koka socker, vatten och vaniljsocker till 118-121 grader, så det blir en sockerlag. Fortsätt vispa och tillsätt sockerlagen i äggvitorna och vispa tills allt samman blivit styvt och svalnat av. Marängen ska vara glansig. Se till så att smöret och dulce de lechen är samma temperatur som marängen, förslagsvis rumstempererat. Tillsätt sedan lite smör i taget i marängen och vispa länge tills den blir helt slät och förhoppningsvis så skär den sig inte, som min råkade göra, men var för lat för att göra om den. Tillsätt sedan dulce de leche, lite i taget och ha i efter smak. Vispa slät.

Sätta ihop tårtan: Lägg en chokladbotten på ett fat, gärna ett snurrfat om du har. Skär till eventuella ojämnheter. Bred på lite kolakräm. Lägg sedan på jordnötsbotten, bred lite till kolakräm på. avsluta med den andra chokladbotten, lägg den gärna upp och ner för att få en så jämn yta uppepå som möjligt. Bred sedan på kola kräm på hela utsidan, ett tunt lager, ställ sedan i kylen eller frysen en stund. Skär bort ojämnheter och bred ett nytt lager, gör om proceduren och kyl tårta och bred på ett nytt lager tills du är nöjd. Vill du ha ett tjockt lager smörkräm så behöver du göra mer smörkräm. Gör eventuellt något mönster i smörkrämen och garnera med lite nötter uppepå. Lycka till!

Gillar

Kommentarer

MrsHenriksson
MrsHenriksson,
men Gud sååååå god den ser ut 😍
nouw.com/mrshenriksson