Smörgåstårta

Smörgåstårta, är väldigt gott tycker jag, men som skaldjursallergiker så är det sällan som man får delta när det är dags att äta smörgåstårta. OM det inte är något tråkig rostbiff med mimosasallad. Inget som faller mig i smaken, därför tröttnade jag och ville göra smörgåstårta själv. Här är min variant, det går ju givetvis att variera fyllningar och topping.

Recept Smörgåstårta

8 skivor landgångsbröd (recept här)


Fyllning 1

200 g gräddleverpastej

1 dl bostongurka

1,5 dl creme fraiche


Fyllning 2

200 g finhackad skinka

2 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

0,5-1 liten finhackad rödlök

2 finhackade kokta ägg

1 tsk dijonsenap

lite persilja


Kräm

3 dl hårt vispad grädde

2 dl creme fraiche

0,5 dl majonnäs


Topping

5 kokta ägg

300 g skivad ost

200 g skinka

100 g salami

1 salladskruka

ca 1 pkt (250g) baby plommontomater

lite gurka

lite brieost

Skär till 8 landgångsbröd till fyrkanter, skär eventuellt bort kanterna på bröden.

Blanda till fyllningarna, i varsin skål och ställ sedan de i kylen tills resten är klart.

Vispa grädden hårt till krämen som ska vara runt tårtan och klä hela yttersidan. Rör sedan försiktigt i creme fraiche och majonnäs, rör inte för mycket. Häll upp i en spritspåse och lägg i kylen så länge.

Skär till all topping. Koka ägg, skala och dela i 4 delar. Skölj sallad, tomater och gurka. Låt rinna av helt. Skär gurkan med långa snitt och sedan ett lång snitt i mitten. Dela tomaterna på halva. Skär snitt på salamin in till halva. Rulla skinka och ost. Skär bitar av brieosten.

Lägg 2 bröd bredvid varandra. Om smörgåstårtan ska ätas direkt kan man om man vill bre lite smör på varje bröd för att det ska bli saftigt, det gjorde jag inte nu. Spritsa ytterkanten med krämen. Bred på hälften av fyllning 2 med skinka på första lagret.

Lägg på två nya bröd. Spritsa igen ytterkanten med kräm. Fyll sedan med hela fyllning 1. Lägg på två bröd igen, spritsa kanten och lägg på resten av fyllning 2. Avsluta med de två sista bröden och klä sedan hela tårtan med kräm.

Använd det längst upp på salladsbladen som är mjukt och tryck dit runt kanten på hela tårtan, vik med fördel upp lite över kanten på tårtan så inget av krämen syns sedan.

Lägg sedan på rullar av ost runt hela tårtan och rullar av skinka där emellan, glöm inte att lägga rullar i mitten på tårtan med.

Lägg sedan ägg på osten och tomathalvorna på skinkan. Jag gör så för att tomaterna inte ska blöta ner osten. Sedan lägger jag på lite brieost och viker till salami och gurka högst upp på smörgåstårtan. Klar att äta! Men det blir godast om den får stå till sig lite i kylen.

Gillar

Kommentarer