Salladsbröd

Med lite planering kan du få ett väldigt gott bröd till maten. Vem behöver inte ett riktigt gott bröd till sin sallad? Eller något annan rätt som behöver ett gott bröd. Varför inte till soppan på torsdag, börja idag och du har ett väldans gott bröd på torsdag att njuta av. Hur som helst ett mycket gott bröd. Det är ett bröd gjort på surdeg och det startas på eftermiddagen dag 1 och är klart att gräddas morgonen dag 3. Det blir 1 lite större bröd.

Recept Salladsbröd

1 dl durumvetemjöl

2 dl grahamsmjöl

5 dl vetemjöl special

3 dl surdeg

ca 5 dl vatten

1 msk flingsalt


Häll ut mjölet på en bänk, blanda runt och skapa en grop i mitten. Häll i surdegen och sedan lite vatten i taget och blanda in mjöl från kanten. Tillsätt vatten tills det går ihop, låt sedan degen vila på bänken under en bakduk 1 timme innan knådningen.

Tillsätt flingsaltet och knåda degen väl, låt den sedan vila i en plastback med lock i rumstemperatur ca 5 timmar.

Forma brödet genom att lyfta underifrån och in mot mitten. Mjöla brödet väl och lägg det sedan i en jäskorg med mjölad bakhandduk i. mjöla ovan på brödet och svep in brödet. Stoppa ner jäskorgen i plastbacken och låt jäsa i kylen ca 38-39 timmar. Detta för att bevara fukt och att brödet inte ska jäsa för fort.

Dag 3, vänd upp brödet på en plåt med bakplåtspapper, ha en ugnsform med vatten i botten av ugnen. Dra på ugnen på max ca 240 grader. Snitta brödet. OM det verkar överjäst och har jäst för fort så brukar jag snitta mindre och lite mer om det är underjäst. Grädda ca 30 minuter. Klart!

Gillar

Kommentarer