Saffranspannkaka

Den Gotländska specialiteten och oerhört populära efterrätten Saffranspannkaka. Väldigt unik pannkaka, inte alls som en vanlig pannkaka. Gott och serveras med Salmbärssylt och grädde. Receptet räcker till ca 4 portioner.
Recept Saffranspannkaka
1,25 kokt grötris
3 ägg
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
0,25 tsk salt
2 msk socker
lite saffran
20 g grovhackad sötmandel
(ev russin)
Koka grötris ca 10 minuter och häll av vattnet. Låt svalna något. Dra på ugnen 225 grader. Vispa ägg lätt i en skål ha sedan i mjölk och grädde, blanda.



Mortla saffran med lite utav sockret. Ha sedan i saffran, socker, salt, ris, hackad mandel och eventuellt russin, jag gillar inte russin så mycket så hoppade över det.



Smörj en lite ugnsform ca 20 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda ca 25 minuter.


Klart! Vispa grädde och ha salmbärssylt till. Den är gjord på blåhallon.



