Saffransbullar

Saffransbullar åh vad unikt tänker ni, sjukt fantasilöst! Ja, kanske det. Det finns väldigt många recept och varianter. Dessa blev väldigt goda i alla fall och de bästa jag ätit, inte överdrivet snygga men väldigt saftiga, smakrika och fluffiga. Hemligheten följer nedan.

Recept Saffransbullar

Deg

175 g smör
6 dl mjölk
1.5 g saffran
1 msk socker
50 g jäst för söta degar
1 ägg
ca 18 dl manitoba cream
0,5 tsk salt

Smet

150 g smör
1,75 dl socker

Garnering

2 ägg
pärlsocker, mandel eller russin

Smält smör och tillsätt mjölk, värm fingervarmt 37 grader. Mortla socker och saffran. Tillsätt i degvätskan. Smula jästen i en köksassistent och lös jästen med degvätskan.

Tillsätt ägget och sedan mjölet, degen ska kännas något torr. Arbeta degen i maskinen tills degen blivit elastisk. Tillsätt saltet och låt sedan degen jäsa övertäckt med plastfolie 40 minuter.

Vispa smeten porös. Blanda sedan ner smeten i degen och blanda runt. På så sätt har degen lättare att jäsa första omgången utan att sockret tynger ner den. Knåda degen.

Dela degen i bitar ca 45 bullar. Forma bullar, valfri form, jag skulle snitsa till det och göra en nyare variant, men ärligt talat så blev Georges traditionella lussekatter bäst. Degen är lite för saftig (läs smörfylld) för att det ska gå och göra några avancerade former som håller bra.

Dra på ugnen 225 grader. Låt jäsa 20 minuter och pensla med ägg och garnera. Vi valde pärlsocker. Då bullen i sig inte är speciellt söt. Annars kan du ha russin eller mandel.

Grädda ca 12 minuter. Klart! Oslagbart med ett glas kall mjölk så klart! Det går att använda lite sprit för att dra ur mer smak ur saffranen.

Gillar

Kommentarer

tildans
tildans,
Gud så gott!
nouw.com/tildans
LivLisas
LivLisas,