Rimbobullar

Rimbobullar är en blandning mellan vanlig vetebulle och wienerbröd skulle jag vilja säga. Väldigt saftiga och smarriga med smak av vanilj. Givetvis kan du experimentera med fyllningen för att få just den bullen du är ute efter. Prova du kommer inte ångra dig.

Recept Rimbobullar

Deg
25 g jäst
2 dl mjölk
200 g smör
2 msk socker
0.5 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl vetemjöl (manitoba cream)

Fyllning
75 g smör
3 msk socker
0.5 - 1 vaniljstång

Pensling
ägg

Garnering
florsocker
vit sirap

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Smula jästen i en köksassistent eller i en bunke. Lös med mjölken. Se till att smöret är rumstempererat när du tillsätter det. Orkar du inte vänta så värm det 10 sek i mikron. Tillsätt socker och vaniljsocker. Dela vaniljstången och skrapa ur och tillsätt. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta degen ordentligt.

Skälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda väl. Forma till en fyrkant och börja kavla, vrid gärna på degen emellanåt så den inte fastnar i bakbordet. Fyrkanten ska bli ca 40x40 cm och sedan ska du skära ut fyrkanter 8x8 cm stora. Blanda smör, socker och fröna från vaniljstången till en smet och klicka ut lite i mitten på varje fyrkant. vik in hörnen och tryck ihop ordentligt i mitten. Låt jäsa övertäckt 2 timmar i rumstemperatur.

Dra på ugnen 250 grader. Vispa upp ett ägg lätt förhand och pensla bullarna. Grädda 5-8 minuter beroende på ugn. Garnera med glasyr precis innan servering. Tänker du frysa bullarna så gör det utan glasyren. När du gör glasyren så går det åt mer vit sirap än om du gör glasyren på vatten. Det blir ca 25 bullar av receptet.

Gillar

Kommentarer

Johanna Nilsson
,
Oj vilka minnen detta recept väcker! Brukar baka dessa till min gammelfarmor när jag var yngre... Blev sjukt sugen på att baka dessa igen. Var ju typ 17-18 år sedan. De är väldigt goda! 😊