Pepparkaksdammsugare

Pepparkaksdammsugare som blev riktigt bra! Härligt juliga mumsbitar som är lite nytänkande. För dig som inte gillar orginalet är den här helt klart värd att prova. Det blir ungefär 16 stycken, beroende på storleken. Går givetvis att göra mindre och få fler. Det skulle gå och göra dessa på vanlig sockerkaka och sedan tillsätta lika delar nejlikor, kanel och ingefära efter smak. Vill du snitsa till smaken ytterligare så riv i lite zest från till exempel apelsin. Hur juligt blir inte det? 


Recept Pepparkaksdammsugare

340 g pepparkakssmulor från mjuk pepparkaka, recept här

75 g smör

375 g röd marsipan

1 ägg

200 g vit choklad

florsocker till utbak


Vispa ihop smulad pepparkaka och smör till en smidig deg.

Dela degen i 3 delar, rulla varje del till en lagom tjock korv. Stoppa i frysen en kort stund medan du kavlar marsipanen, ca 125 g per korv. Använd florsocker så den inte fastnar på bänken eller kaveln. Mät och kolla så den kommer gå runt hela korven. Vispa upp ett ägg och pensla på ena sidan av marsipanen, gärna den som är minst slät. Rulla marsipanen tajt mot korven. Kolla innan du börjar att inte marsipanen sitter fast i bänken.

Tryck till skarven lite och rulla över den några gånger. Dela upp i portstionsbitar. Temperera chokladen eller smält 1/3 och hacka resten smått och rör i när chokladen tagits bort från plattan. Doppa i chokladen. Börja med att doppa ena sidan på alla och låt stelna lite och doppa andra. Ställ gärna ner dom på ett bakplåtspapper, lyft och flytta så försvinner överflödig choklad och änden blir rund och fin. Förvara i kylskåp.

Gillar

Kommentarer

hannahradtke
hannahradtke,
Åhhh vad gott!! Måste prövas 😊
nouw.com/hannahradtke