Pepparkakor

Pepparkakor hör julen till. Ett måste så att säga för att färdigställa julens kakfat. Många köper kanske degen färdig eller färdiga pepparkakor. I år vill jag slå ett slag för egen pepparkaksdeg som tar noll tid att göra och blir så mycket godare! Måste testas alltså.

Recept Pepparkakor

250 g smör
2.5 dl socker
0.75 dl vatten
0.75 dl sirap
2 tsk kanel
1 tsk nejlika
2 tsk ingefära
1.5 tsk bikarbonat
6.5 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Ta en annan kastrull och koka upp socker, sirap, vatten och kryddorna.

Ta bort från plattorna och mät upp bikarbonat och mjöl i en skål. Blanda i smöret i kryddblandningen och sedan tillsätt mjölet. Rör slätt. Låt svalna i kyl tills den blivit helt kall och hård.

Ät degen som den är eller nej just det, så skulle man inte göra...
Dra på ugnen 200 grader. Kavla ut degen. Om du har formar med mycket detaljer så kan du med fördel kavla direkt på ett bakplåtspapper och sedan lyfta på den på en plåt. Använd kalla plåtar, då blir pepparkakorna inte bubbliga i ugnen.

Grädda tills de höjts och sjunkit och fått färg, i min räserugn som alltid blir lite för varm, så räckte 5 minuter. Om degen flyter ut tillsätt lite mer mjöl.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229