Pepparkaka

Pepparkaka, mjuk härlig Pepparkaka! VI behöver ju faktiskt inte alltid äta hårda pepparkakor. Detta recept har jag inspirerats till, från min farmors gamla samling. Jag tycker det blev väldigt bra. Jag minns att hon bjöd på sån här kaka ibland, men vet inte med säkerhet om det var just det här receptet som hon utgick ifrån. Sedan fick biten lite florsockersnö över sig, för att få lite decemberkänsla, även om snön lyser med sin frånvaro.
Recept Pepparkaka
200 g smör
6 dl farinströ
3 ägg
8 dl vetemjöl
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma
1.5 tsk bikarbonat
3 dl gräddfil
Dra på ugnen 175 grader. Vispa farinströ och smör poröst. Vispa sedan i ett ägg i taget.



Vispa tills det blir skummigt. Blanda alla torra ingredienser i en större bunke. Blanda ihop alla komponenter och gräddfil i den stora bunken.





Smöra och bröa en springform ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och jämna till den lite. Grädda sedan i ca 1 timme.



Prova med provsticka så den är torr. Tag av ringen och vänd kakan. Pudra med florsocker vid servering.










Gillar
Kommentarer

