Pavlovatårta

Denna tårta serverade jag nyligen på min födelsedag. Väldigt god och dessutom glutenfri, för den som behöver äta glutenfritt. Somrig och god även om det är kallt och regnigt ute, desto större anledning kanske och göra något som piggar upp stämningen lite.

Pavlovatårta

Marängbotten (2 st)

8 äggvitor

4 dl strösocker

2 tsk ättikssprit

2.5 msk maizenamjöl  

Lemon curd

2 ägg

2 dl socker

zest och saft från 2 citroner (ca 0.75 dl saft)

50 g smör


Garnering

ca 5 dl vispad grädde

Jordgubbar och blåbär eller annat bär eller frukt

Dra på ugnen 140 grader. Klä två formar med bakplåtspapper 22-24 cm i diameter. Pudra eventuellt formarna med lite maizena. Vispa äggvitorna till ett skum, häll sedan i lite socker i taget och vispa marängen slät. Jag använder en köksassistent då det är så stor mängd. Blanda i ättiksprit och maizena noga. Spritsa sedan i cirklar i formarna. Grädda i ca 75 minuter och dra därefter av ugnen och låt stå kvar och svalna. Kan även förvaras så i ugnen tills dess att tårtorna ska sättas ihop.

Låt ägg, socker, citronzest och saft sjuda i vattenbad tills det tjocknar. Tillsätt sedan smöret och sila bort zesten. Plasta vid ytan om den inte ska användas direkt. Vispa grädde gärna med lite socker och eller vaniljsocker i och skär till och skölj bären.

Sedan är det bara att montera tårtan. Först en marängbotten, sen lite lemoncurd och ovanpå lite grädde. Sedan nästa marängbotten och sedan spackla hela tårtan med grädde och spritsa till någon snygg (alltså inte som min) kant och sedan lägg massa härliga bär i mitten, klart! Helt klart skit gott. Lycka till!

Gillar

Kommentarer

guldlock
guldlock,
Num num! 😊 Ser verkligen kanon gott ut 😃
Nouw.com/Guldlock
MrsHenriksson
MrsHenriksson,
IP: 82.99.3.229