Pain de Ida

Nu kommer äntligen ett nytt surdegsbröd. Som jag längtat! Det här surdegsbrödet är gjort på hälften finmalet rågmjöl och hälften vetemjöl. Perfekt kombination. Det fick ett franskt inspirerat namn eftersom jag läst och försökt lyssna på alla råd kring surdegsbröd från Sebastién Boudets bok Den Franska Bagaren, som jag gav mig själv i julklapp. Det här brödet tar några dagar att göra, men oj så bra det blir! Planera för att börja på eftermiddagen dag 1 och ha ett färdigt bröd till frukosten dag 3. 42 timmar tog det att fixa ihop detta bröd, värt varenda minut.


Recept Pain de Ida

3 dl surdeg

2 dl vatten

3 dl fint rågmjöl

3 dl vetemjöl

0.5 msk salt

Blanda ihop rågmjöl och vetemjöl på en bänk, gör en liten grop i mitten och häll i surdeg och arbeta in lite mjöl i taget. Häll i vatten på samma sätt. Låt degen vila ca 1 timme liggandes på bänken, det kallas för autolys och görs för att mjölet ska hinna suga upp vattnet.

Knåda därefter degen ordentligt till den är elastisk, arbeta in saltet under knådningen. Gör en liten bulle av degen och lägg i en plastback i 5 timmar, i rumstemperatur.

Forma sedan brödet åt samma håll, lyft degen underifrån och upp in mot mitten tills det blir spänt på undersidan. Mjöla degen ordentligt och lägg den i en jäskorg med en ren handduk i. Ställ sedan jäskorgen i plastbacken. Jäs sedan i kylskåp. Jag jäste den från kvällen dag 1 till morgonen dag 3 alltså 36 timmar.

Morgon dag 3, dra på ugnen 240 grader. Ställ en form med vatten i botten på ugnen. Vänd upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. Snitta brödet med en kniv eller snittkniv.

Grädda 30 minuter. Låt svalna på ett galler.

Kan nog vara det godast brödet. Det blev inte så stort, nästa gång gör jag nog ett lite större bröd eller flera små. Mums!

Tips på servering, med en god tonfisk och äggröra eller bara med en god ost och några härliga baby plommontomater. Fast egentligen så ett riktigt gott bröd är bra precis så som det är. Mums!

Gillar

Kommentarer