Morotskaka

Innehåller affiliate-länkar

Morotskaka är ju en klassiker och kanske inte så himla krångligt egentligen. Små enkla knep kan få den så himla bra.

Recept Morotskaka

Kaka:

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

1,5 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1,5 tsk kanel

0,5 tsk ingefära

0,5 krm salt

1, 5 dl rapsolja

4, 5 dl rivna morötter

Frosting:

50 g smör

100 g phiadelphiaost

4,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

skal av 1 lime

Börja med att slå på ugnen så den hinner gå upp i temperatur, 150 grader. Riv morötter, grovt brukar jag göra, men går säkerligen lika bra med finrivna. Vispa sedan ägg och socker poröst, alltså vitt och fluffigt. Blanda samman alla torra ingredienser i en annan skål och ha sedan i det i ägg-sockervispet. Avsluta med oljan och de rivna morötterna. Smöra och bröa en springform.

Spring form ser ut så här. Alltså har avtagbara kanter. Finns i olika former till exempel runda, hjärtan osv. och storlekar, men den vanligaste är 24 cm i diameter och rund. Ett set med några olika springformar kan vara bra att ha hemma,  Bagaren och Kocken som jag gillar väldigt mycket har sånna. Klicka på bilden för att komma till min favoritsida baksida. 


Jag använder smör för att smöra mina formar antingen smält eller så skär jag av en bit från smörpaketet och håller med en bit papper och gnor runt i hela formen. Sedan ett tag tillbaka använder jag som standard alltid ströbröd för att bröa mina formar. Tidigare hade jag ofta vanligt vetemjöl för jag inte ville ha en så hård skorpa på kakorna, men då blev det istället att kakorna sällan följde med ur formen.

Sedan hälls smeten i formen och den ska gräddas i ugnen 55 minuter. Men kom ihåg att tiden är en fingervisning och att du behöver känna med sticka så att den är färdig, alltså inget fastnar på stickan och den är torr. Kakan ska sedan tas ur formen och vändas upp på ett fat så att den släta botten blir uppåt. Kakan måste nu svalna helt för att inte frostingen ska smälta ut på kakan.

Till frostingen så behöver smöret bli lite rumstempererat för att det lättare ska kunna vispas ihop med övriga ingredienser. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Det blir en aning mycket frosting till kakan, så ha på så mycket som du själv tycker är gott. Var noga med att få en bra konsistens på frostingen, om det blir för löst ha i lite mer florsocker eller för hård lite mer phiadelphiaost, allt beror på hur hårt du packar måtten med florsocker och hur noga du mäter upp phiadelphiaosten och smöret.

Frostingen ska sedan på kakan och det kan göras på en mängd olika sätt. Det går att spritsa eller bara använda en kniv. Den här gången använde jag kniv och sedan gjorde jag mönster i frostingen med en gaffel, super enkelt och ser ändå ganska snyggt ut.

Vill du på egen hand experimentera lite med smakerna så kan du få en starkare eller svagare smak på kakan genom att ha mer eller mindre av kryddorna ​och skulle du råka ha glömt att köpa en lime, men har en citron hemma så funkar det också för att smaksätta frostingen. 

Gillar

Kommentarer