Maränger

Innehåller affiliate-länkar

Maräng är en äggskumsblandning som huvudsakligen innehåller äggvita och socker som vispas fluffigt. Äggvitan består av flera olika proteiner och vatten, När äggvitan vispas så omvandlas de korta bindningarna mellan vattnet och proteinerna till långa kedjor vilket gör att volymen ökar. Några saker som kan vara bra att tänka på när man vispar maräng är att ha i sockret sent under vispningen då det stannar eller saktar ner volymökningen. Sockret bör tillsättas lite i taget för att marängen inte ska sjunka. Ibland kan man ha i ämnen som stärker marängen så den blir fastare. Syror som ättiksyra eller citronsyra hjälper kedjorna att hålla bättre. Även salt har visat dessa egenskaper även om det också kan förstöra marängen. Äggulan innehåller fett och det är kört att vispa en maräng om det kommer med äggula i marängen. Detsamma gäller om redskapen som används har en fet beläggning eller inte är diskade ordentligt. Därför underlättar det att vispa maräng i en glas eller metallskål då plast gärna drar till sig fett.


Det finns olika typer av maränger, Fransk, Schweizisk och Italiensk. Marängerna har olika egenskaper och olika användningsområden. Den Franska marängen är kallvispad och den som vi vanligen kallar för maräng. Den blir olika hård beroende på förhållandet mellan mängden äggvita och socker. En styv maräng innehåller mer äggvita än socker och passar bra att spritsa. En hård maräng som innehåller mer socker än äggvita blir krispig. En mjuk maräng får du genom att blanda lika delar äggvita och socker.

Schweizisk och Italiensk maräng är varmvispade i olika former och det kan vara toppen att införskaffa en termometer när det blir dags att vispa en sådan maräng. Italiensk maräng bränner man ofta av med en brännare , jag har hittat en som jag funderar på att köpa.


Gillar

Kommentarer