Macarons

MACARONS! Förstår ni lycka! Jag lyckades! Kanske inte är de allra vackraste för ett proffs, men jag är så himla nöjd ändå. Pulverfärg och essens och inte göra så himla stor sats blev nog nyckelorden för min del. Första gångerna jag försökte körde jag liksom på 5 äggvitor, vilket inte alls funkade, det blev för mycket att hålla reda på, nu tog jag bara 2. Färgen fjuttade jag nog lite med som ni ser, det blev inte riktigt så stark färg som jag hade tänkt mig. Får ta mer nästa gång. Ska vara noga och spritsa fyllningen med, Men mina spritspåsar var slut!? Hur jag nu lyckats tajma in det vet jag inte. Så här gjorde jag i alla fall.

Recept Macarons

Macarons

2 äggvitor

1.5 dl mandelmjöl

1,25 dl florsocker

5,5 msk + 1,5 msk socker

0,25 dl vatten

färg

(smaksättning)

Smörkräm

50 g smör

0,75 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

färg

smaksättning

Äggen ska ligga framme, något eller några dygn i rumstemperatur, mina låg framme 2 dygn. Sedan delade jag äggvitorna i varsin glas skål. Den ena vispar jag till ett skum och har under slutet av vispningen i 1,5 msk socker. Lite i taget. Under tiden ska 5,5 msk socker och 0,25 dl vatten kokas till en sockerlag till 118 grader.

Sedan ska sockerlagen snabbt vispas i äggvispet då det stelnar annars. Sedan ska marängen vispas tills den är alldeles glansig och kall. ca 15 minuter. Den får inte vara lös. Sedan ska florsockret och mandelmjölet och pulverfärgen mixas till ett fint pulver i mixern och silas ner i en skål.

Nu ska den andra äggvitan röras ihop med mandelmjölet och florsockret. Här hade jag även i 3 droppar Fläder-citronessens. Det kan man nog hoppa över. Tyckte det ändå inte gav så mycket smak i slutändan, det räcker nog att smaksätta smörkrämen. Sen ska marängen försiktigt vändas i mandelmjölsmeten.

Sen spritsade jag runda kakor på en plåt med bakplåtspapper. Ta med fördel en utan kan så du inte får vik på bakplåtspapper och de rinner ihop. Det gjorde jag, men delade på dessa strax innan gräddning. Nu ska de vila tills de fått en hinna, minst 1 timme, jag väntade 1.5 timme. Dra på ugnen 150 grader. Så här såg de ut precis innan de åkte in i ugnen. Ta bort luftbubblor med tandpetare och de får inte bli toppiga när de spritsas.

Grädda, några av mina sprack som ni ser. Tror min ugn är lite varmare än det ska så nästa gång sänker jag nog lite och kör på 140 grader. Jag gräddade dom 10 minuter, det kan också variera mellan ugn till ugn. Prova, de ska inte få färg och vara lite mjuka inuti. Jag pudrade lite extra färg på några innan gräddningen. Det går att ha annat på dem innan ugnen, men tror man måste ha på det innan de torkar. Får prova mer nästa gång.

Vispa smörkrämen slät och spritsa sedan på hälften av macaronsen på undersidan och para ihop två och två. Mina fick smak av fläder och citron och de blev riktigt fräscha och somriga. Det kan behövas lite uppiggande i höstmörkret. Lycka till. 

Gillar

Kommentarer