Luftigt Surdegsbröd

Innehåller affiliate-länkar

Surdegsbröd har jag gjort några gånger, och jag provar mig fram med min egen startade surdeg. Om ni vill veta hur man startar en egen surdeg så kan ni se det här. Jag har provat mig fram för att få stora fina hålrum i brödet och en fin krispig yta. Den här gången har jag provat att göra med detta mirakelmjöl, Manitoba cream, det är ett mjöl med extra mycket proteiner, ett så kallt starkt mjöl, som då gör brödet luftigare. Tycker det blev väldigt bra så vill visa hur jag gjorde. Det här brödet kan man börja med fördel minst 24 timmar innan man vill äta det.

Det blir 1 bröd av receptet.

Recept Luftigt Surdegsbröd

3 dl vetesurdeg

2 dl kallt vatten

ca 6 dl Manitoba Cream

0,5 msk salt

Häll surdeg i en köksassistent och lös med vatten, tillsätt Manitoba Cream och arbeta LÄNGE! Det behöver arbetas länge då det mjölet kräver mer för att bli bra än vanligt vetemjöl. När degen börjat tråda sig så tillsätt salt. Olja en plastback med lock och lägg i degen. Låt jäsa i varm rumstemperatur 25-30 grader, minst 3 timmar.


Vänd försiktigt över i en mjölad jäskorg och strö över lite mjöl. Jäs i kylskåp minst 21 timmar. övertäckt med plast.

Dra på ugnen 240 grader. Vänd försiktigt ut brödet på en liten plåt med bakplåtspapper. Ha sedan en avlång form med vatten i vid sidan av den lilla plåten med brödet i ugnen, detta för att det ska bli ånga och brödet ska få skorpa, men ändå få färg på undersidan av brödet. Grädda i 30-35 minuter, öppna ugnen med jämna mellanrum och släpp ut ångan.

Klart! Skär upp och ät med något gott pålägg, hemma hos mig blir det gärna en lagrad ost. Mums!


Gillar

Kommentarer