Knäck

​Knäck, en av jultraditionernas vanligaste godis i alla fall i vår familj. Som barn kan jag inte minnas så mycket mer än Aladdinasken, ischoklad och några likörfyllda vuxengodisar. Bland dom så blev helt klart knäcken en favorit, möjligen någon ljus chokladbit i Aladdinasken kunde väl konkurrera. Konsten med knäck är att den inte får bli för hård så det blir en suga-på -godis och inte heller för mjuk så den hänger kvar i pappret och bara kladdar runt. 

Recept Knäck

1.5 dl socker

1.5 dl grädde

1.5 dl sirap

45 g smör

0.75 dl ströbröd

1 knivsudd bakpulver

50 g skållad och finhackad mandel

Skålla, skala och finhacka mandeln.

Ställ ut formar på brickor. Lätt att flytta in i kylen och spill hamnar på brickan istället för bord eller bänk. Mät upp ströbröd och bakpulver så det är klart.

Mät upp, socker, grädde, sirap och smör i en kastrull med höga kanter. Ställ termometern på 125 grader.

Koka tills det nått 125 grader, rör under tiden. Koka upp och sänk sedan till 1/3 del av plattans siffror, jag har 9 som mest och sänker till 3:an. Håll termometern så den inte nuddar botten av kastrullen för att få rätt temperatur. Kontrollera med kulprov om du vill, ha ett glas kallt vatten och droppa en droppe smet i glaset. Häll av vattnet och se om smeten hårdnar och håller formen. Då är det lagom.

Blanda i ströbröd, bakpulver och hackad mandel. Ha i smet i formarna. Jag använder mig alltid av två långa latteskedar och tycker det funkar bra. Vet att endel häller i smeten, men tycker det är svårare. Jag använder ena skeden att ta upp smet med och den andra att skrapa av smeten ner i formen med. Strunta i att försöka rädda dom som ramlar. Och bränn dig inte.

Gillar

Kommentarer