Kanelbullens dag

Idag är det Kanelbullens dag. Hur bakar ni era kanelbullar? Här är två av de varianter som jag brukar göra. Den gamla barndomsbullen 👈och den lite mer moderna bullen👉. Har ni glömt baka idag? Inte försent här kommer receptet.

I receptet använder jag vetemjöl special som hjälper till med extra volym till bullarna, då degvätskan ska vara kall gör jag så. En varm degvätska hjälper jästen att komma igång, vilket vi inte har nu. Det blir ca 20 bullar.

Kanelbullar recept

Deg:

50 g jäst

3 dl kall gräddmjölk (1 del grädde 2 delar mjölk)

1 msk mortlade kardemummakärnor

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

100 g smör

1 ägg

ca 11 dl vetemjöl special.

Fyllning:

200 g smör

1 dl farinsocker

2 msk kanel

Garnering:

1 ägg till pensling innan ugn och pärlsocker innan ugn

eller

1 ägg till pensling innan ugn och sirapsvatten (sirap blandat med vatten) och strösocker och mortlad kardemumma efter ugnen

Smula jästen i köksassistenten eller i stor bunke. Lös upp jästen med den kalla gräddmjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen 20 minuter i maskin eller förhand. Lägg degen i en fyrkantig ugnsform och platta ut degen och plasta sedan in den. Låt jäsa 60 minuter. Blanda ihop fyllningen, det blir fyllning i överkant så använd efter eget tycke och smak. Ta försiktigt ur degen ur formen så den fortsätter vara fyrkantlig och tryck ut degen så den är 1,5 cm tjock utan att knåda den för mycket.

Bred på fyllningen. Sedan väljer du vilken form bullarna ska ha. Antingen rullar du ihop den som en rulltårta och skär bullar och lägger i formar som de traditionella bullarna.

Annars vik degen dubbel och skär remsor och tvinna dessa och lägg de på plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt. Sätt på ugnen på 200 grader. Låt bullarna jäsa ca 45 min. Pensla med ägg och antingen garnera med pärlsocker innan ugnen eller grädda dom och pensla med sirapsvatten och ha på socker- och kardemummablandningen efter gräddningen.  Grädda 10 min. 

Lycka till med kanelbullebaket!


Gillar

Kommentarer