Jitterbuggare

Jitterbuggare är en klassisk kaka som är gjord på mördeg och maräng, Namnet kommer från dansen Jitterbugg som var populär på 1930- och 1940-talet. Troligen för de oregelbunda svängarna som återses i kakans mönster. Bilderna är från mitt första försök att göra kakan. Det var knepigt och nästa gång ska jag nog ta lite mindre maräng, för det blev lite svårt och rulla. Dock väldigt goda när de blev klara och med mycket maräng. Tanken var att det skulle bli ca 50 stycken men det blev istället ca 30 och de blev större än jag tänkte mig. Alla dagar blir det inte precis som det är tänkt. Något mörka bilder då jag kvällsbakade lite. 

Recept Jitterbuggare

Mördeg:

4, 5 dl vetemjöl

4 msk socker

200 g smör

2 äggulor

Maräng:

2 äggvitor

2 dl socker


Blanda alla ingredienser till mördegen snabbt med degkrokar eller förhand. Om degen arbetas för mycket så kommer kakorna inte bli spröda. Ni vet ju mer mjölet får arbeta desto längre blir glutentrådarna i mjölet.

Forma degen som en fyrkant och plasta och lägg i kylen ca 30 minuter.

Låt äggvitorna stå framme på bänken så länge och vispa sedan marängen, Läs mer om maräng här. Jag använder glasskål för att det inte ska finnas risk för att det är fett kvar i bunken. Ha i sockret i slutet av vispningen.

Marängen är klar när den ser ut så här och visparna lämnar spår i marängen.

Jag kavlar sedan ut mördegen på plastfilmen då det gör det lättare och rulla och flytta mördegen utan att den går sönder. Ca 40 x 25 cm. Bred på marängen på mördegen.

Rulla sedan ihop som en rulltårta och ta hjälp av plasten för att rulla som på bilden.

Slå om plasten och lägg i kylen minst 30 minuter. Slå på ugnen på 150 grader. Skär sedan i 0.5 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg inte för nära varandra, ta hellre flera plåtar. Grädda 15-20 minuter beroende på ugn och storlek, ställ klockan på 15 minuter och titta sedan. Marängen ska bli beige eller lätt rosa, då är de klara.

Lycka till!

Gillar

Kommentarer