Henry Krammonster Tårta

Har nog inte sagt att jag är mamma tidigare, men det är jag och har en fantastisk liten son som heter Elias. Han firade nyligen sin 1 årsdag och då gjorde mamma en Henry Krammonster Tårta eftersom det är en av hans favorit figurer. Jag är egentligen väldigt mycket nybörjare på tårtor och modellering, men detta blev resultatet och jag har tänkt berätta hur jag gjort, då jag inte hade tid för så himla mycket bilder så blir det mest text. Det går ju givetvis bra att ha något annat på toppen och göra fler detaljer.

Henry Krammonster Tårta

Bottnar 4-6 delar

8 ägg

4 dl socker

2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker


Vaniljkräm

3 dl mjölk

1 vaniljstång

3 äggulor

1 dl socker

3 msk maizena

20 g smör


Hallonsylt

egenkokad eller köpt


Limegrädde

3 dl grädde

limesaft/zest


Marängsmörkräm med smak av Lime

2 äggvitor

1.5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

200 g smör

limesaft/zest efter smak

Garnering

marsipan

pulverfärger

vit sirap

Dra på ugnen 170 grader. Värm ägg och socker i vattenbad tills sockret smält helt utan att ägget koagulerar, rör om noga. Vispa sedan länge tills det blir poröst sikta i de torra ingredienserna och vänd försiktigt tills det blandats helt. Klä två springformar 22 cm i diameter med bakplåtspapper och fördela smeten i formarna. Grädda ca 30 minuter eller tills stickan är torr. Låt svalna helt och skär sedan bottnarna i 2 eller 3 delar.

Koka upp mjölk, frön och den urskrapade vaniljstången. Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en skål. Vispa ihop äggblandningen och mjölkblandningen och häll tillbaka i kastrullen och låt det koka upp och vispa kraftigt under tiden. Sänk värmen och låt koka ytterligare 2 minuter. Plasta på ytan och låt sedan stå i kylen tills tårtan ska monteras.

Vispa grädde tillsätt lite limesaft och/eller zest efter smak, koka eller använd köpt hallonsylt. Gör en schweiziskmaräng med smak av lime för att kunna spackla med. Alltså värm socker och äggvita tills sockerkristallerna smällt. Vispa en hård maräng som svalnat och tillsätt rumstempererat smör lite i taget, vispa länge och tillsätt sedan vaniljsocker och limesaft/zest efter smak.

Gör gärna marsipanfigurerna i förväg så det är bara att lyfta på de när det är dags att montera tårtan. Jag använder en bit vaxduk att kavla ut marsipanen på när jag ska montera tårtan, eventuellt lite maizena eller florsocker till kavlingen. Det går åt ca 500 g för att täcka en tårta i den här storleken och lite mer till figurer.

Montera tårtan enligt följande, botten, vaniljkräm, botten, hallonsylt, botten, limegrädde, botten. Använd en smal sträng med marängsmörkräm runt kanten på varje lager så inget kan rinna ut. Spackla sedan hela tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm. Ställ i frysen ca 15 minuter och skär bort ojämnheter, spackla igen. Gör om proceduren tills tårtan är jämn. Täck tårtan med marsipan och ställ på önskade figurer.

Klart! Lycka till!

Gillar

Kommentarer