Havrebröd

​Havrebröd är det simplaste brödet jag vet näst efter scones. Så himla enkla och smakrika med lite ingredienser. Brödet blir ganska kompakt och kan upplevas lite tungt, men ett tips är att rosta brödet och t.ex. ha som förrätt med någon god röra på. Det blir 4 små limpor.

Recept Havrebröd​   

 8 dl​ havregryn

5 + 5 dl vatten​

​50 g jäst

​1 msk salt 

ca 14 dl vetemjöl​

​Börja med att koka upp 5 dl vatten. Häll sedan havregryn i en bunke och därefter det kokande vattnet över havregrynen, rör om och låt stå 15 minuter och svälla. Smula jäst i en annan bunke och 5 dl kallt vatten över. Häll över havregrynsblandningen och tillsätt därefter vetemjöl och sist salt. Blanda i för hand eller i köksassistenten tills dess att degen släpper från kanten. Ha i lite mjöl i taget och ha inte i mer när degen lossnat. Jäs 30 min  till dubbel storlek i bunken täck med plastfilm eller bakhandduk. Ta upp deg och knåda på bakbord och dela sedan i 4 lika stora delar. Forma små limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Dra på ugnen 200 grader. Jäs 45 min under fuktig bakduk. Detta istället för att pensla med vatten före gräddning. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. När du tagit ut bröden ur ugnen vänd på dem och knacka på undersidan. Låter brödet ihåligt/hårt så är det klart. 

Gillar

Kommentarer