Hallon och Saltlakritskarameller

George, min fästman har pratat och pratat om att göra karameller med hallon och saltlakrits sedan jag fick boken Saltlakrits av mamma. Så nu blev det i alla fall av och en entusiastisk George entrade gladeligen köket. Det var bra och vara två insåg vi snart då man behöver vara snabb och jag hade fullt upp med att dokumentera. Vi gjorde nästa som i boken, inte riktigt. Det blev ca 80 karameller.

Recept Hallon och Saltlakritskarameller

2.5 dl socker
1 dl druvsocker
0,5 dl vatten

6 droppar saltlakritsarom (turkisk peppar)
4 droppar hallonarom
svart hushållsfärg
röd hushållsfärg
salmiaksalt

Rapsolja till redskap

Förbered allt. Lägg en silikonbakmatta med kant i en plåt, tejpa fast så den ligger still. Ha gärna en handduk under plåten. Alternativt håll till på en marmorbänk. Olja mattan, en degskrapa, en sax, detta för att inte massan ska fastna på redskapen. Häll lite olja i en skål så du kan olja dina handskar senare. Häll upp lite salmiaksalt på ett fat. Lägg ut ett bakplåtspapper på en bänk. Ta fram färg och essenser. Lägg fram plasthandskar, gärna dubbla.

Häll upp socker i en kastrull. Tillsätt sedan vatten och blanda runt. Ställ termometer i och koka utan omrörning till 162 grader.

Ta på handskar. Ta bort från plattan och vänta tills det nästan slutat bubbla, häll upp på silikonmatta och arbeta smeten in mot mitten hela tiden med degskrapan. Tills den börjar tjockna. Dela 1/3 och färga röd och tillsätt hallonarom, färga resten svart och ha i saltlakritsarom. Olja handskarna. Dra sedan smeten och vik, dra och vik.

Dela båda färgerna i två delar och dra ut två långa korvar och sätt ihop dom. Korven ska vara ca 1 cm bred. Klipp sedan snabbt bitar och lägg de på bakplåtspapper för att stelna. Jobba fort så det inte hinner stelna innan du hunnit klippa. Rulla sedan i salmiaksaltet. Förvara i burk med lock i rumstemperatur.

Gillar

Kommentarer

Celine
,
Å vilken dröm, fy vad gott! Puss puss från en trogen läsare
Kerameki
Kerameki,
Ser gott ut😋
nouw.com/kerameki
LivLisas
LivLisas,