Gustav Adolf bakelse

Det här är min version av Gustav Adolf bakelsen. I och med att det inte finns någon korrekt så kan man välja efter smak, min smakar vanilj och blåbär. Blir ca 10-12 stycken av receptet på botten.

Recept Gustav Adolf bakelser

Botten

3 ägg

1,5 dl socker

0,75 dl vetemjöl

0,75 dl potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

Fyllning

ca 1 msk/ bakelse blåbärssylt/marmelad (recept här)

ca 3 msk/bakelse vaniljkräm (recept här)

Garnering

ca 50 g/ bakelse vit marsipan

kakao

florsocker

Dra på ugnen 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och vänd sedan ner de torra ingredienserna för hand med en degskrapa i äggblandningen.

Jag använder en ugnsform från IKEA till mycket, den är 25 x35 cm och heter Mixtur. Den kommer dyka upp mycket därför visar jag den nu. Den har jag nu bakplåtspapper i och lyfter försiktigt i smeten.

Grädda i ca 12 minuter. Dela sedan i fyrkanter när den svalnat, dela sedan en gång. Smörj första botten med blåbärsmarmelad eller sylt eller någon annan sylt.

Lägg ett tjockare lager vaniljkräm uppe på marmeladen och lägg sedan på nästa botten och klä in hela bakelsen i vaniljkräm. Jag använder den här vaniljkrämen som är gjord på potatismjöl för att det blir stabilare. Vill man ändå använda en vaniljkräm som är gjord på maizena av någon anledning, så hittar ni mitt recept här.

Kavla marsipanen och klä hela bakelsen. Pudra med florsocker. Klipp ut en mall av Gustav II Adolf på t.ex. en post-it- lapp.

Pudra sedan med kakao.

Efter som det inte är någon choklad i bakelsen så kan man istället pudra med blåbärspulver. Får öva på Gustav II Adolfs profil tills nästa år.

  • Bakelser
  • 385 visningar

Gillar

Kommentarer