Focaccia

Kom på i morse att jag helt glömt baka ett bröd som jag tänkt visa er nämligen Focaccia. Min inspiration till det kommer från många år tillbaka, när jag en tid bodde i Valencia. Ja, men Focaccia är ju inget spanskt bröd tänker ni då. Nej, helt rätt det är italienskt, men när jag var där och pluggade så fanns det ett italienskt café bredvid universitet som drevs av ett par. Den ena var dansk och den andra italiensk, minns inte vad caféet hette nu. Jag var helt säker på att det var mannen som var dansk då han var blond och hade isblå ögon, men det var inte så, det var han som var från Italien. Hur som helst så serverade de väldigt många olika Focaccia där med olika topping och fyllningar som man kunde äta till lunch, sjukt goda. Så därav dagens bröd. Det blir fyra mindre bitar eller två större bitar.

Recept Focaccia

15 g jäst

3,5 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

4,5 dl durumvetemjöl

Pensling

olivolja

Smaksättning (kan varieras)

flingsalt

rosmarin

rödlök

Värm vatten till 37 grader och smula jästen i en degbunke. Det blir inte så mycket, så jag använde elvisp, annars gör man dubbelsats kan nog köksassistenten vara bra. Lös jästen med vattnet.Ha sedan i olivolja, salt och mjöl. Arbeta degen. Degen ska fortfarande vara lös när den lägg för att jäsa i 1 timme.

Dra på ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform med ganska mycket olivolja. Häll ur degen från bunken direkt i formen utan att röra för mycket. Knåda inte! Platta försiktigt ut den så den fyller ut formen, med lite mjöl på handen.

Jäs ytterligare 30-45 minuter. Tryck hål med ett finger i brödet, ett tips kan vara att ha lite olja på fingret så det inte fastnar i degen. Ringla över olivolja och pensla försiktigt ut det. Fixa i ordning toppingen.

Ha på valfri topping och grädda i ugnen 20-25 minuter beroende på tjocklek.

​Ta ur formen och låt svalna. Dela på höjden och ha i valfri fyllning och ät som de är eller grilla i smörgåsgrill. 

Gillar

Kommentarer