Eclairer

Eclairer är ett franskt bakverk som är gjord på en pâte à choux deg. Jag har gjort mina med vaniljkräm i. Klassiskt sett tror jag det är vanilj och kaffesmak på fyllningen, men det finns en mängd varianter, en del med choklad.

Recept Eclairer

Pâte à choux deg

1 dl mjölk

1 dl vatten

75 g smör

2 dl mjöl

1 msk florsocker

3 ägg

1 nypa salt

Fyllning

vaniljkräm (se recept här)

Garnering

florsocker

vit sirap

vaniljstångsfrön

Dra på ugnen 200 grader. Blanda ihop vetemjöl och florsocker i en skål. Koka upp mjölk, vatten och smör.

Blanda i mjölblandningen i mjölkblandingen under omrörning. Rör kraftigt tills degen släpper från kastrullen. Se då till att fortsätta värma och röra den en stund till för att mjölet ska svälla. Viktigt för slutresultatet.

Tag av från plattan och rör där efter i ett ägg i taget till en jämn smet. Avsluta med en nypa salt.

Spritsa sedan ut avlånga kakor på en plåt med bakplåtspapper. Jag fick hjärnsläpp och kom inte ihåg hur jag skulle spritsa för att få en slät yta. (Det är ytan mot plåten, vilket jag kom på efter ett tag) Därav det varierade utseendet.

Grädda ca 20-25 minuter tills de fått färg. Tar man ut dom för tidigt så sjunker de ihop. Låt de svalna på ett galler. Spritsa sedan in vaniljkräm. Ovansidan på bakverket är den släta sidan mot plåten så spritsa från ändarna på bakverket och undersidan.

Blanda samman glasyren ganska tjock och bred på den släta sidan.

Sen är de klara att mumsa på. Lycka till!

Gillar

Kommentarer