Citron- och Marängpaj

Citron- och Marängpaj, är ju en klassiker. Varför inte göra dessa som portionspajer? Väldigt goda! Det blir 6 stycken portionsformar. Eller en stor paj 24 cm i diameter.

Recept Citron- och Marängpaj

Pajskal

200 g smör

1 dl socker

4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

Fyllning

3 dl lemon curd (recept här)

Maräng

2 dl socker

0,5 dl vatten

1 droppe citronsaft

3 ägg

Pensla

1 ägg

Dra på ugnen 225 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalen snabbt med elvisp. Överarbeta inte degen. Plasta och kyl ca 30 minuter.

Kavla ut rundlar och lägg i formarna, tyck ut mot kanterna och skär av pajskalet upptill. Nagga med gaffel. Lägg i en aluminiumfolie i varje pajskal och fyll med gula ärtor.

Grädda i 8 minuter, lyft ur folien med ärtor, pensla med ägg och grädda 2 minuter till. Låt svalna helt.

Vispa den italienska marängen. Värm socker och vatten till 118-121 grader. Vispa äggvita lite före. Droppa i en droppe citronsaft. Vispa i sockerlagen. Vispa tills marängen är kall och glansig. Häll i spritspåse. Häll även lemon curden i en spritspåse.

Spritsa ett tunt lager lemon curd i botten på pajskalet. Spritsa sedan marängen över. Jag har gjort lite olika mönster för att inspirera er.

Bränn sedan av marängen eller gör som jag grädda pajerna i 250 grader ca 3 minuter. Ställ pajerna högt upp i ugnen och ha bara övervärme på. Sen är de klara att äta.

Gillar

Kommentarer

missjossii
missjossii,
Åh så gott det såg ut! 👌😃
nouw.com/missjossii