Choklad

Chokladen som är mångas favorit görs utav kakaobönan som växer i trädet Theobroma cacao, som är latin och betyder gudarnas mat. Choklad har funnits länge och i början användes det som kakaodryck och kom till Sverige på 1700-talet. Det finns mängder med olika sorters kakaobönor, men det finns tre huvudkategorier Criollo, Trinitario och Forastero. Forastero är den vanligaste. Kakaofrukterna skördas och bönorna gröps ur och sorteras, sedan "jäser" bönorna i en korg eller i en hög i ca 1 vecka. Under tiden så rör man i bönorna för att jäsningen ska bli jämn. Sedan torkas bönorna i solen eller i en maskin. Sedan packas de i säckar och åker till chokladfabriker där bönorna rostas och då frigörs aromer. Efter rostningen så sorteras groddar och skalen bort. för att sedan malas. Nu kan man framställa pulver, smör eller massa som används för att tillverka choklad.

Mörk choklad

Mörk choklad består av kakaomassan, kakaosmöret och socker.

Mjölkchoklad

Mjölkchoklad innehåller samma som den mörka chokladen, alltså kakaomassa, kakaosmör och socker. Fast mycket mer socker och även mjölkpulver och vanilj.

Vit choklad

Vit choklad består endast av kakaosmöret som blandas med socker, mjölkpulver och vanilj. Därav saknas den mörka färgen.

Gillar

Kommentarer