Brödrecept

I morgon drar det igång med brödrecept på bloggen. Först ut är ett väldigt enkelt, men gott bröd som mina nära och kära tycker väldigt mycket om. Under veckan kommer det dyka upp flera olika typer av bröd som passar olika smaker och tillfällen. Bröd är inte bara smörgås, vi använder bröd vid många olika tillfällen. Bröd använder vi i mat, som till taco, pizza, hamburgare, pirog, bröd med fyllning eller som tillbehör som till soppa eller lunchen. Vi äter bröd till frukost och vi äter kaffebröd till fikan. Till förrättens stekta macka med röra på eller till snittarna på nyår. Jag kan fortsätta länge med att ge förslag på när bröd används.

För många år sedan hade jag två kollegor varpå den ena ständigt retades med den andra vid lunchdags om att hon alltid åt macka oavsett vad hon åt. Då hon tyckte mycket om snabbmat av olika slag och i hans ögon var allt i grund och botten en macka, både pizzan och baguetten med kycklingröra. Macka eller inte så kan ett och samma bröd bli helt olika beroende på jäsning, gräddning, form och val av pålägg.

Danskarnas smörrebröd är fascinerande tycker jag och en fin tradition. Poängen som jag fattat det är att ha så mycket pålägg att inte brödet ska synas. Smarrigt, men ibland är det ju faktiskt så att det är smaken på bröden som man vill åt och då inte behöver så framträdande pålägg. Vilka är era favorit pålägg? Vilka bröd vill ni se här på bloggen i veckan?

Gillar

Kommentarer