Brioche

Brioche. JA va fan är det? Max levererar en burgare med briochebröd?! Vad är det, tänkte jag troligen tillsammans med många andra. Jo, det är ett franskt vetebröd, med massa smörsmak typ. Så var tvungen att prova då så många skrivit om detta fantastisk fluffiga bröd. Dock tyckte jag att det var väldigt märkligt att baka. Vänta får ni se. Receptet blir en långfranska. Brödet ska jäsa i kylen över natten så börja baka på kvällen.

Recept Brioche

5,5 dl vetemjöl

2 msk socker

1 tsk salt

12,5 g jäst

4 ägg

225 g smör

Lägg fram smöret på bänken. Blanda alla torra ingredienser i en skål eller köksassistent. Viktigt att använda färsk jäst nu som jag skrev om igår.

Knäck i ett ägg i taget. Sist blandas det rumstempererade smöret i. Arbeta förhand eller med maskin. Låt jäsa i kyl övertäckt med plast över natten. Min tanke här var, det här kan aldrig bli ett bröd.

Dra på ugnen 190 grader. Smörj en avlång form. Ta ut degen och forma bullar och lägg ner i formen. Låt jäsa 40-50 minuter i rumstemperatur, under plast. Här trodde jag fortfarande inte att det skulle bli bröd då det ser ut som vita chokladbollar i formen.

Grädda i ugnen 25-30 minuter.

Och vips så bara har brödet växt och är fullt i formen. Pensla snabbt ett tunt lager med ägg när det kommit ur ugnen. Tag försiktigt ur formen.

Hugg in. Något som kan vara bra för att få det extra snyggt (vilket jag inte fick den här gången) är att göra fina bollar att lägga i formen så det inte spricker. 

Gillar

Kommentarer

swedishfoodmafia
swedishfoodmafia,
Vad gott! Har aldrig testat att göra det själv, men ser u rätt lätt ut och framförallt gott ut 😊
nouw.com/swedishfoodmafia
idasbakhörna
idasbakhörna,
Ja absolut! Testa det är inte så krångligt!
nouw.com/idasbakhörna