Blombiskvier

Innehåller affiliate-länkar

Dessa har jag filat på länge till ett särskilt tillfälle och tänkte nu dela med mig av bakverket. Den slutgiltiga versionen har även små vingar av socker, men jag har tyvärr inga bilder på dom.

Blombiskvier

Botten

200 g mandelmassa

1.5 dl socker

ca 2 äggvitor

Italienskmarängsmörkräm

3 äggvitor

2 dl socker

saft från 1 citron + eventuellt lite till

1 tsk vaniljsocker

200 g smör

100 g vit choklad

Garnering

vit choklad ca 300 gram

citronzest

marsipan

gul, vit och svart pulverfärg

vit sirap


Dra på ugnen 190 grader. Riv mandelmassan grovt. Ju mer mandel mandelmassan innehåller desto godare bottnar. Blanda i sockret och vispa sedan in äggvitan tills det är ganska krämig konsistens på smeten. den får inte vara hård eller för rinnig. Rita gärna ringa på ett bakplåtspapper och vänd sedan på bakplåtspappret. Spritsa med rund stor tyll uppifrån och försök spritsa jämnt och snärta av toppen så de inte blir toppiga. Tänk på att de flyter ut lite så gör inte för stora. ca 3 cm i diameter är bra. Om du har svårt att se ringarna så kan du lägga ett hushållspapper under som du drar bort snabbt innan gräddningen. Grädda i ca 13-15 minuter beroende på ugn. De ska vara gyllenbruna och helt genomgräddade.

Jag använde sedan ett pepparkaksmått, som ser ut som en blomma för att stansa ut bottnar, ungefär som den ovan fast en betydligt mindre.

Vispa sedan äggvitorna. Koka socker, citronsaft från 1 citron, vaniljsocker till 118-121 grader. Fortsatte och vispa och sedan tillsatte jag försiktigt sockerlagen under vispning. Fortsätt vispa till marängen är kalla, blank och styv. Smält vit choklad och låt den svalna något. Tillsätt smör i tärningar, lite i taget, som är samma temperatur som marängen. Vispa länge och tillsätt även den vita chokladen. Smaka av smörkrämen, och tillsätt eventuellt lite mer citronsaft.

Spackla sedan på smörkrämen på undersidan av bottnarna. Jag gjorde som bullar på varje blomblad och en lite grop i mitten. Lägg på ett fat och ställ en stund i frysen.

Färga lite marsipan i vit, svart och gul. Gör små bin. Jag gjorde stora som ett blåbär ungefär. Den vita sirapen använde jag gör att göra marsipanen lite mer elastisk. Speciellt för den svarta för att kunna rulla tunna strängar att sätt runt biet. Jag gjorde först en gul boll som blev lite som en tunna i formen, alltså platt på två sidor. På den enda platta sidan satte jag ögon av vit och svart marsipan, vit sirap funkar som lite klister och på andra sidan en liten kona som blir gadden.

Vingarna som jag pratade om gjorde jag av socker, lite glykos och lite vit sirap som jag kokade en stund och sedan bredde ut på en ugnsduk i silikon. Sedan när det stelnat så bröt jag det i små bitar och satte mellan de svarta strängarna på ovansidan av biet.

Sedan tempererade jag vit choklad. Hur man gör det kan ni läsa om här. Sen doppade jag biskvierna i vit choklad, skakade av dom och garnerade med lite citronzest och ett bi.

Inser nu att det är väldigt få bilder för ett så invecklat bakverk. Hoppas ni hänger med, fråga gärna jag är inte farlig! Har varit så fokuserad när jag övat på dessa att jag helt glömt att ta bilder uppenbarligen.

Gillar

Kommentarer

lisaklofsten
lisaklofsten,
Ser fantastiskt gott ut! 😊
nouw.com/lisaklofsten