Blåbärsmarmelad

Varför inte lite mumsig blåbärsmarmelad till en rostad macka och te i höstrusket? Här kommer ett toppenrecept på blåbärsmarmelad. Vad ska man då tänka på när man gör marmelad? Jo att det behöver vara lite klistrigare konsistens än på en sylt, det är egentligen det som skiljer de åt. Marmelad är ju traditionellt sätt gjort på citrusfrukt och citrusfrukter innehåller pektin. Pektin är ett förtjockningsmedel kan man säga som naturligt finns i citrusskalet, det finns även i äpplen. Men i bär som jag nu tänkt göra på finns det inte pektin i den utsträckningen. Därför kan det vara bra att ha syltsocker som innehåller pektin.

Recept Blåbärsmarmelad

300 g blåbär

1 msk vatten

skal och juice från 0,5 citron

2 dl syltsocker

2 tsk vaniljsocker

atamon till marmeladen efter kokning och till burken enligt instruktioner på flaskan

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme tills det tjocknat, ca 1 timme. Häll upp i burk. Använd eventuellt konserveringsmedel atamon om du vill ha längre hållbarhet, alltså inte tänkt äta upp allt direkt.

Gillar

Kommentarer