Baguetter

Baguetter, brödet vi använder till alla möjliga olika tillfällen, som matbröd eller till lunchmackan eller picknicken. Varför då inte göra det själv hemma? Jag gör mina baguetter på en poolish, det är en jäsmetod där man använder en liten mängd jäst som får stå länge och vila till sig med en del av mjölet. Jag gjorde 5 baguetter, det går att göra fler mindre. Längre blir svårare i alla fall i min lilla ugn. Börja på kvällen dag 1 och brödet är klart till lunch dag 2.

Recept Baguetter

Poolish

9 dl vetemjöl special

7.5 dl Manitoba Cream

1 l vatten

1 g jäst


Dag 2

10 dl vetemjöl
0.5 dl flingsalt (40 g)


Blanda ihop mjöl, vatten och jäst i en stor skål, till en jämn smet. Låt jäsa i rumstemperatur över natten under en bakduk.

Häll ut mjölet på en bänk, skapa en grop i mitten. Häll i lite av poolishen i taget och saltet. blanda och knåda tills saltet blir mindre kännbart i degen och degen är smidig. Låt degen vila 45 minuter.

Dela sedan upp degen i lika stora delar och forma avlånga bollar. Låt vila ca 10 minuter. Forma sedan försiktigt avlånga baguetter, mjöla och låt jäsa på en mjölad bakduk på en baguetteplåt eller på en bänk och låt baguetterna ligga tätt ihop med lite handduk emellan. Lägg en handduk över och låt jäsa ca 4 timmar.

Dra på ugnen 240 grader. Lyft försiktigt baguetterna på plåtar med bakplåtspapper och snitta små försiktiga snitt längs med baguetterna. Grädda ca 25 minuter.

Klart!

Gillar

Kommentarer