Att börja baka bröd

Innehåller affiliate-länkar

Ja vad behövs då om man ska börja baka bröd? Egentligen finns det inte så många måsten, men idag finns det otroligt mycket saker som underlättar och gör bakningen så himla mycket roligare. Det vi inte klarar oss utan är ju givetvis ugnen. Min ugn är både en vanlig ugn och varmluftsugn, men det är väldigt sällan som jag behöver varmluftsugnen. En bunke, lite mått och en slev kommer man ganska långt med. Det går att baka bra bröd förhand, det krävs bara lite mer muskelmassa.

Det viktiga som gäller de allra flesta bröd är att de behöver knådas väl, oavsett om det så är i en köksassistent eller för hand. När degen arbetas så hjälper man glutentrådarna att bli längre och då får man ett fluffigt bröd. Ett surdegsbröd t.ex. som är inne och hippt nu mera ska inte behandlas på det traditionella sättet då det har ett annat typ av jäsningsmedel. Mer om knådning och jäsmedel i ett senare inlägg.

Som ni ser så finns det allt från baguetteplåtar som hjälper till att hålla baguettens traditionella form till jäskorgar. Dock en bra plåt och en bakform är två enkla redskap till ett lyckat bröd. Plåten använder du när formen på brödet inte ska vara exakt, och bakformen när du vill göra ett formbröd, alltså rostbröd eller liknande. En pensel behövs nästan alltid vid brödbak då bröden ska penslas med ägg eller vatten eller kanske sirap för att få just den skorpan på brödet som man är ute efter på brödet eller rent av för att frön eller någon dekoration ska fastna på ytan.

Bakgaller använder jag oftast för att låta brödet svalna så det inte blir för varmt under till på brödet och det blir mjukt och degigt.

Lycka till med ditt brödbak! ​

Gillar

Kommentarer