Äppletårta

En äpplepaj i tårtform, med syrlig äppelsylt, vaniljkräm, citronfrosting och krispig kanelcrumble. Härlig tårta som är otroligt saftig med bottnar med smak av vanilj och skirat smör. Frostingen på bilden blev lite lös då jag fick hjärnsläpp och började i fel ände, men följ receptet så blir det bättre. Varför inte spritsa något snyggt på toppen.

Recept Äppletårta

Bottnar (2 st som delas till 4)

4 dl vetemjöl

3 dl socker

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 ägg

2 dl mjölk

1 dl olja

50 g skirat smör

1.5 dl varmt vatten


Vaniljkräm

5 dl mjölk

1 vaniljstång

4-5 äggulor

1.5 dl socker

3-4 msk maizena

25 g smör


Äppelsylt

3 Royal Gala äpplen (eller annan sort)

citronsaft 0.5 citron

0.5 dl syltsocker


Kanelcrumble

50 g smör

0.75 dl vetemjöl

1 dl havregryn

0.5 dl socker

0.5-1 msk kanel


Citronfrosting

200 g smör

200 g phiadelphiaost

ca 5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

citronzest från ca 2 citroner (smaka av)

ev lite citronsaft (smaka av)

Bottnar: Dra på ugnen 150 grader. Klä två springformar, 22- 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Använd lite smör för att "klistra" fast bakplåtspappret kring kanten. Sikta alla torra ingredienser ner i en bunke. Vispa lätt ihop olja, mjölk och ägg förhand i en annan bunke. Smält smöret och låt det koka upp så det bubblar och blir brunt men inte bränns vid och koka upp vattnet. Rör ihop de torra ingredienserna med mjölkblandningen. Rör sedan i smöret och det varma vattnet. Häll hälften av smeten i varje springform. Grädda i ca 30 minuter.

Vaniljkräm: Dela och skrapa ur en vaniljstång. Koka upp mjölk och en vaniljstång och innehållet i ett vattenbad, låt svalna lite. Vispa lätt ihop maizena, socker och äggulor. Ta bort vaniljstången, vispa i lite av mjölkblandningen i maizenan och häll sedan tillbaka alltihop i mjölkblandningen och värm och vispa tills det blir tjockt. Ta bort från vattenbadet och rör i smöret. Sila krämen, plasta på ytan och låt svalna tills den ska användas.

Äppelsylt: Skala och dela äpplena i småbitar. Häll på lite vatten, ca 1 dl och citronsaft från 0.5 citron koka äpplena mjuka under lock och mosa med en gaffel. Ha eventuellt på mer vatten om de inte hunnit bli ordentligt mjuka innan vätskan kokat bort. Tillsätt sockret och koka en liten stund till. Låt svalna.

Kanelcrumble: Dra på ugnen 180 grader. Blanda alla ingredienser i en skål till en smuldeg. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 15 min rör om några gånger i blandningen under tiden.

Citronfrosting: Vispa upp smöret, tillsätt sedan phiadelphiaosten och vispa samman, fluffigt. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med hur mycket citron du vill ha i frostingen. Beroende på om du tänkt spritsa dekorationer på så kan du behöva mer än det som står i receptet. Färga med lite hushållsfärg eller pulverfärg om du vill ha en annan färg på tårtan.

Montering: Fyll en spritspåse med citronfrostingen, med en rund tyll. Dela på bottnarna, lägg första på ett fat. Dra en kant med citronfrostingen kring kanten, bred sedan vaniljkräm innanför. Ha på botten. Gör likadant med frostingen kring kanten. Bred sedan äppelsylten i mitten. Lägg på nästa botten och ha frosting kring kanten och bred på vaniljkräm. Ha på sista lagret och bred hela tårtan med frosting. ställ i kylen ca 20 minuter eller 10 minuter i frysen. Jämna till frostingen och bred på ett till lager. Fortsätt så till tårtan är jämn och helt täckt. Spritsa eventuellt dekor och strö på kanelcrumble kring kanten eller uppepå eller både och. Lycka till!

Gillar

Kommentarer