Apelsinbröd

Fräscht och gott apelsinbröd i Adventtider! Så himla mums och Apelsin som passar så himla bra med härlig Hårdost! Måste provas. Vill man ha ännu mera apelsinsmak så kan man byta lite vatten mot apelsinsaft. Apelsinbrödet är gjort på surdeg. Det blir 1 bröd.


Recept Apelsinbröd

3 dl surdeg

4 dl vatten

4 dl manitoba cream

2 dl durumvetemjöl

zest från 1 apelsin

0,5 msk salt

Blanda surdeg och vatten i en köksassistent. Riv i apelsinzest. Blanda i mjöl och arbeta länge. Häll upp i en oljad back.

Låt jäsa 2,5-3 timmar i varmrumstemperatur 25-30 grader. Förslagsvis högt upp, kanske ovanför spisen. Mjöla sedan en jäskorg och forma ett bröd och mjöla in brödet. Lägg det i jäskorgen och låt jäsa i kylen över natten ca 12 timmar.

Dra på ugnen 240 grader. Skälp försiktigt upp på en plåt med bakplåtspapper och grädda med en form med vatten i botten på ugnen. Snitta eventuellt brödet innan gräddning med en vass kniv. Öppna ugnen några gånger och släpp ut vattenångan. Grädda 30-35 minuter.

Klart! Dags att skära upp och känna doften av apelsin. Mums!

Gillar

Kommentarer

LivLisas
LivLisas,
idasbakhörna
idasbakhörna,